Fylla på tändare

Vilken tändargas ska du använda?

Du kan använda vilken tändargas (butan) som helst, denna finns bland annat på Biltema och Clas Olsson med flera. För bästa resultat så bör man dock använda gas som är speciellt avsedd för cigarr-tändare, ett sådant exempel är " Xikar PuroFine" som är en extremt ren gas med orenhet på mindre än 15 delar av en miljon. Detta gör att inga orenheten från gasen sätter smak på cigarren samt att tändaren håller längre då den inte riskerar att täppas igen. Viktigast är att alltid använda samma gas i tändaren från och med att du fyllt på den första gången, alltså samma märke. Så handla någonstans där du vet att du enkelt kan återkomma och köpa ny gas.

Hur går man tillväga? 

Viktigt att tänka på är också att se till att tändaren har helt slut på gas innan man fyller på med ny. Detta då tändare fungerar dåligt om det blir en blandning av olika fabrikats gaser i tändaren samtidigt. Det blir även svårt eller omöjligt att få in ny gas om du har gas kvar i tändaren då trycket i tändaren kan vara för högt så att ny gas inte "orkar" komma in.

Notera att tändare som levereras endast är transportfyllda, vilket betyder att de är i det närmaste tomma på gas. Detta görs på grund av postens säkerhetsregler. När du får hem din tändare så behöver den därför lite omvårdnad innan den är redo att användas. Ha tålamod och följ nedan steg så brukar det fungera.

1. Släpp ut all gas genom att ta en liten skruvmejsen eller annat verktyg, så som Xikar MTX multiverktyg, och tryck det mot tändaren ventil. Håll tändaren vertikalt hela tiden och tryck i omgångar tills det inte finns något tryck kvar (att den inte pyser).

2. Ställ in tändaren på lägsta lågan, ofta gör man detta genom att snurra eller dra i ett reglage mot minussymbolen (-).

3. Fyll på med ny tändargas, tänk på att hålla flaskan med gas uppochner, du ska alltså hålla tändaren med ventilen uppåt och sedan pressa flaskans munstycke nedåt mot ventilen. Fyll på i stötar om 5-10 sekunder och gör detta några gånger. Skaka INTE flaskan innan du fyller på, du vill inte bygga upp ett för högt tryck i flaskan då det kan skada tändaren.

4. Låt tändaren vila i minst 5 minuter, när gasen friges så kyls tändaren ner vilket gör att den fungerar dåligt eller inte alls. Gasen i tändaren behöver tid för att värmas upp så att den kan anta gasform och expandera. Notera alltså att tändaren måste vila i minst 5 minuter, ju längre den får vila desto mindre risk för avbrott i gasflödet, eller att gasen inte tänder, kommer du att få.

5. Ställ in önskad låga igen genom att återigen skruva/dra i reglaget för lågan, denna gång åt plustecknet (+). Ha lite tålamod, det kan ta ett tag innan en tändare börjar fungera ordentligt efter påfyllande.

Gav detta svar på din fråga? Tack för återkopplingen! Det gick inte att skicka in din återkoppling, vänligen försök senare.

Behöver du fortfarande hjälp? Kontakta oss Kontakta oss