Kalibrera hygrometer

Om du har en hygrometer så glöm inte bort att denna måste kalibreras med jämna mellanrum. Kalibrering sker enkelt genom det så kallade salttestet eller med en Boveda-påse. Notera att test med bovedapåse är att föredra då salttestet kan ha vissa avvikelser, oftast neråt. 

Salttestet genomförs genom att du lägger c:a en tesked med salt i en kapsyl eller annan liten behållare och fuktar med några droppar vatten (saltet ska inte lösas upp). Sedan lägger du det fuktiga saltet och hygrometern i en transparent och lufttät behållare (helst inte påse). En bra behållare kan vara exempelvis en lufttät matlåda, som går att finna på exempelvis IKEA. Låt detta stå i minst 12 timmar och läs sedan av hygrometern utan att öppna behållaren. Hygrometern ska då visa 75%. Visar den något annat så är det detta som är felmarginalen, om den exempelvis visar 70% så ska du vrida fram hygrometern till 75%. Om du har en hygrometer som inte kan ställas om/kalibreras så kan du istället notera felmarginalen så att du vet vad du ska räkna bort eller lägga till när du läser av den i framtiden. De flesta analoga har dock ett hål på baksidan i vilket du kan använda en finkalibrig skruvmejsel för att ändra nålens position.

Att kalibrera med en Boveda-påse är ännu enklare, du tar helt enkelt en bovedapåse istället för saltet och stänger in i en lufttät behållare. Hygrometern ska visa samma som Bovedapåsen är kalibrerad för.

Tänk också på att ingen hygrometer (förutom metrologiska instrument, vilka inte får plats i en humidor och är avsevärt dyrare) visar helt rätt. Det finns många faktorer som påverkar fuktigheten så det är bra att ta hygrometern med en nypa salt. Tänk mer att hygron ska användas för att se stora avvikelser samt trend (upp eller ner) snarare än läsas av för dess exakta värde, så slipper du bli besviken. Man ska inte heller glömma bort det äldsta knepet i boken, nämligen att klämma och känna på sina cigarrer. Känns de bra så är de bra. De ska vara lagom svampiga när man trycker på dem och inte knastra, är de för svampiga så är troligen fuktigheten för hög. Det kan krävas lite erfarenhet, men inget slår denna teknik i långa loppet :).

Gav detta svar på din fråga? Tack för återkopplingen! Det gick inte att skicka in din återkoppling, vänligen försök senare.

Behöver du fortfarande hjälp? Kontakta oss Kontakta oss