Jag har ingen humidor, hur länge kan jag vänta med att röka min cigarr?

Om vi börjar med den optimala situationen så brukar man låta cigarrer harmoniseras i sin egen humidor, detta då det alltid kan skilja lite på i vilket skick en cigarr kommer i. Samt att olika personer gillar lite olika grad av fuktighet i cigarren, något man fattar tycke för med tiden.

Vi lagrar dem i humidorrum som håller rätt fuktighetsnivå och temperatur. Men om en cigarr man beställer nyligen kommit från leverantören så har den kanske inte hunnit acklimatiseras till rätt fuktighet i våra humidorrum. Cigarrer som levereras till oss ligger oftast i de lägre procenten (dock ej för låga givetvis), detta av säkerhetsskäl då man inte vill riskera att de möglar och förstörs på vägen. Det är kort sagt säkrare att frakta dem något torrare.

Ska vi försöka ge oss på ett svar så skulle jag säga att säkras är att röka den max fem dagar efter att den skickats. Detta beror så klart på vad jag nämnde i stycket ovan. Har de nyligen anlänt till oss så klarar de sig kortare tid och vise versa. Vi skickar våra cigarrer i tätslutande påsar vilket håller fukten några dagar. Om man vill utöka tiden kan man lägga i något lätt fuktat material i påsen så klarar sig cigarrerna längre. Faran med detta är dock att man inte kan kontrollera fuktigheten och att man därför kan överfukta cigarrerna istället. Har man en hygrometer så kan detta dock justeras då man får bättre kontroll på vilken fuktighet man har (man kan alltid torka ut cigarrerna om de blivit överfuktade så länge man inte väntar för länge så de börjar mögla).

Köper man en hel låda så kommer även dessa i tätslutande påsar men klarar sig betydligt länge än lösplugg (lösa cigarrer) då själva lådan och cigarrerna däri hjälper till att binda fukt. Ett par veckor bör inte vara några problem så länge man inte öppnar påsen.

Ett bra tips för dig som vill köpa cigarrer, men inte känner att en investering i en humidor är aktuellt, är att köpa med en humidorpåse eller Boveda-påsar. Dessa är kalibrerade att hålla korrekt fuktighetsnivå och håller i flera månader.

Hoppas att detta svar gav dig mer kött på benen, kort sagt så bör lösplugg (lösa cigarrer) rökas så fort som möjligt men bör klara sig c:a 5 dagar i alla fall (om man inte öppnar påsen de levereras i). Medan hela lådor klarar sig längre, ett par veckor i alla fall.

Gav detta svar på din fråga? Tack för återkopplingen! Det gick inte att skicka in din återkoppling, vänligen försök senare.

Behöver du fortfarande hjälp? Kontakta oss Kontakta oss