Min cigarr glöder inte jämnt

Att en cigarr glöder snett är inget ovanligt, det gör nästan alla cigarrer mer eller mindre. Oftast korrigeras detta av sig självt men ibland kan man behöva hjälpa till. Detta är en av svårigheterna när man konstruerar en cigarr och något som rullarna alltid försöker undvika. Varför glödlinje går snett kan ha flera olika orsaker. De vanligaste är att fuktnivån i cigarren inte blivit utjämnat innan man röker så att en del av cigarren är fuktigare än den andra. Det kan också bero på att något blad i inlagan/omblad/täckblad har en större ven i sig som hämmar glöden att ta sig förbi. En mycket vanlig orsak också att man tänt cigarren fel, många tar sig inte tid ( 2-3 min) att tända cigarren och att "toasta" (rosta) cigarren långsamt för att få den att glöda. Blir den för varm på ett ställe så kommer glöden börja där innan den når resten av cigarren och man får en sned glödlinje. 

Gällande "handhavandefel" så är det något som alla blir bättre på med tiden. Gällande konstruktionen så är det något man får stå ut med när man har unika produkter (ett handarbete) som hobby. Ibland får man riktigt fina exemplar medan man i andra fall får jobba lite mer för sin njutning. Sedan är vissa cigarrhus, märken och linjer bättre än andra, vilket ofta följer prislappen. En Cohiba Behike har ofta en rakare glödlinje än en cigarr för en 20-lapp till exempel.

Hela fenomenet med glödlinjen är ett av många områden som man brukar betygsätta vid cigarrprovning just för att det är en viktig del av en cigarrs konstruktion.

För att sammanfatta:

Att cigarren glöder snett är inte helt ovanligt och brukar oftast bero på en eller flera av följande anledningar:

  • Konstruktion, det kan helt enkelt vara så att man fått ett exemplar som inte är rullat optimalt. En cigarr ska kännas jämnt packad över hela kroppen när man försiktigt klämmer på den. En cigarr som har mjukare partier kan börja glöda snett då det blir en luftspalt i cigarren som gör att glöden inte kan ta sig vidare. Detta är tyvärr något som kan hända då och då och är generellt vanligare ju billigare cigarrer man röker. Kort sagt, en av utmaningarna med att ha en passion för handgjorda produkter istället för massproducerade diton.
  • Fukt, om man har en ojämn fuktnivå i cigarren så kan man också få en sned glödlinje. Detta då den del av cigarren som har högre fuktighetsnivå tenderar att glöda långsammare än den torrare delen. Vi rekomenderar alltid att man låter nyanlända cigarrer ligga till sig i sin humidor några dagar innan de avnjuts. Genom detta så hinner de aklimatisera sig samt att man får den på den nivå som man själv bäst tycker om.
  • Tändning, hur man tänder en cigarr kan också påverka glödlinjen. Får man inte en jämn glöd på foten så kommer detta snart visa sig. Det bästa sättet att tända en cigarr är därför att "toast:a" den, alltså att man långsamt tillför värme tills den självantänder. Mer om detta kan du läsa här: https://cigarrspecialisten.se/blogg/2014/jul/att-tanda-en-cigarr/
  • Vind, sitter man och puffar utomhus så kan vinden spela dig ett spratt. Har du en tydlig sidvind så kan den exempelvis göra att du får en snabbare glöd på cigarrens ena sida. Det är i dessa lägen bra att rotera cigarren med jämna mellanrum.
Gav detta svar på din fråga? Tack för återkopplingen! Det gick inte att skicka in din återkoppling, vänligen försök senare.

Behöver du fortfarande hjälp? Kontakta oss Kontakta oss