Lathund för produkternas faktaruta

På varje produktsida för cigarrer så har vi en faktaruta för att man snabbt ska kunna bilda sig en uppfattning om cigarren. Nedan följer en liten lathund kring vad de olika delarna betyder. Detta är en sammanfattning och är du sugen på att lära dig mer så kan vi rekommendera artiklarna i vår blogg eller att besöka hjälpavsnittet om cigarrkunskap.

Tillverkningsland = Vilket land cigarren härstammar från. Detta har alltså inte med vart tobaken har odlats att göra utan var själva cigarrmärket har sin hemvist.

Mått = Längden på cigarren X diametern på cigarrens fot (där man tänder)

Fabriksmodell = Vad själva cigarrens format kallas i fabrik. En Robusto kan exempelvis heta något annat i fabriken och detta anges i så fall här. Speciellt vanligt på Kuba.

Filler = En cigarr kan vara gjort av antingen hela tobaksblad (long filler) eller på mald/delvis malda blad (short filler). Long filler anses vara mer premium och ge en bättre karaktär än short filler.

Handgjord = Huruvida cigarren är helt handrullad eller om det finns maskinella inslag i produktionen.

Täckblad färg = Det yttersta bladet (täckbladen) kan ha olika färg beroende på vad det är för blad och hur det har kurerats/behandlats/lagrats. Det ljusaste är Claro och det mörkaste är Oscuro.

Röktid = Ett ungefärligt mått för hur lång tid det tar att avnjuta cigarren, måtten anges i minuter.

Inlaga = Vad för slags blad den innersta delen av cigarren är gjord av. Ofta en blandning av flera olika sorter.

Omblad = Vad för slags blad det mellersta bladet i cigarren kommer från.

Täckblad = Vad för slags blad det yttersta bladet är.

Finns som tubos = Huruvida cigarren även finns som tubos i vårt sortiment. Tubos betyder att cigarren kommer förpackad i en egen tub, ofta i metall men ibland av glas eller plast.

Passar för nybörjare = Huruvida vi anser att cigarren passar extra bra för nybörjare eller ej. Notera att det egentligen inte finns något rätt eller fel, men vi har ändå försökt att ge någon form av indikation baserat på röktid, pris, kropp och nikotinhalt.

Kropp = Hur pass kraftfulla smaker cigarren producerar, enkelt uttryckt.

Gördel = Gördelstorlek är ett mått på hur tjock cigarren är, detta är ett standardmått inom cigarrvärlden. Vi har dock översatt det till mm under punkten "mått".

Gav detta svar på din fråga? Tack för återkopplingen! Det gick inte att skicka in din återkoppling, vänligen försök senare.

Behöver du fortfarande hjälp? Kontakta oss Kontakta oss