Tröga cigarrer

En cigarr som känns trög eller igentäppt när man försöker dra in rök i munnen kallas för en pluggad cigarr. Oftast beror det på att cigarren är för fuktig, men det kan även bero på att cigarren är för hårt rullad. Det är trots allt hantverk vi jobbar med och inga massproducerade mobilskal eller liknande produkter där kvalitetskontrollen kan vara mycket mer detaljerad.

Pluggade, eller delvis pluggade cigarrer är tyvärr inte helt ovanligt. Det finns dock flera anledningar till att de kan bli svårrökta. Den första och absolut vanligaste är fuktigheten. Vid fukt så expanderar tobaken något och en cigarr kan därför bli trög, bästa sättet att råda bot på detta är helt enkelt att man låter den gå ner i fuktighetsnivå. Ta ut cigarren du ska röka ur humidoren och eventuell tub eller cellofan och låt den ligga framme en stund. Tänk dock på att det i Sverige under sommarhalvåret kan vara mycket fuktigt i luften (upp till 100% rh). Även en för torr cigarr kan i vissa fall bli pluggad då bladen sjunker ihop och förlorar sin form. Om detta är fallet så lägg den i humidoren och låt den få upp sin fuktighet igen. En pluggad cigarr kan förstås också bero på att cigarren helt enkelt är rullad hårt. Om man har en trög cigarr så kan man prova att massera cigarren genom att rulla den mellan händerna/fingrarna och applicera ett lätt tryck. Detta brukar hjälpa att separera bladen i cigarren så att draget blir lättare. Skulle inte detta hjälpa så kan man skapa ett lättare drag med ett verktyg som kallas Perfec Draw. Det kan även fungera med att sticka in en smal syl eller liknande i cigarren men risken är stor att man bara flyttar undan tobaken och att cigarren snart blir trög igen. Perfec Draw tar isället bort tobak vilket lättar på draget. Det är svårt att bevisa för båda parter att en fullgod vara inte har levererats, speciellt om cigarren förvarats hos kund ett tag, och oftast kan man fixa draget. Vi har dock valt att ta det fall för fall.

Det är tyvärr omöjligt för oss att se om cigarrerna är pluggade innan vi skickar dem till kund, vi skulle i så fall vara tvungna att snoppa och prova draget i varje cigarr vi packar. Vilket troligen inte skulle uppskattas av våra kunder, plus att vi hade behövt anställa fler personer som packar, med ökade priser till följd. Skulle inget av ovan tips hjälpa mot en pluggad cigarr så kan du givetvis kontakta kundtjänst så ska vi se hur vi kan hjälpa till.

Gav detta svar på din fråga? Tack för återkopplingen! Det gick inte att skicka in din återkoppling, vänligen försök senare.

Behöver du fortfarande hjälp? Kontakta oss Kontakta oss